Journalist

Jaco van der Knijff begon zijn schrijverij als student aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). Als scribent van artikelen, columns en recensies en als (eind)redacteur was hij in die tijd betrokken bij het toenmalige studentenblad en bij het officiële TUA-orgaan Oikodomè.

In 2003 verscheen in het blad Kerk en Muziek van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) zijn eerste officiële publicatie: een artikel over de muziekvisies van Luther en Calvijn, naar aanleiding van de scriptie die hij in Groningen bij dr. J.R. Luth over dit onderwerp had geschreven. Vervolgens vroeg de toenmalige hoofdredacteur van Kerk en Muziek, Evert van Dijkhuizen, hem om regelmatig voor het blad te schrijven. Er verschenen recensies, interviews en achtergrondartikelen van zijn hand. Ook had hij in de periode 2004-2005 een eigen rubriek in Kerk en Muziek: ‘Musicalia’. In 2005 nam hij het stokje van Van Dijkhuizen over en werd Van der Knijff hoofdredacteur van het VOGG-blad. In die hoedanigheid leverde hij een groot aantal bijdragen aan Kerk en Muziek. In 2007 nam hij afscheid van het blad, vanwege zijn benoeming tot muziekredacteur bij het Reformatorisch Dagblad (RD).

Al in de tijd dat hij als eind- en opinieredacteur bij het RD werkte, verschenen er in de krant artikelen van Van der Knijff over met name kerkelijke onderwerpen. Sinds hij op de cultuurredactie werkzaam is, gaan de interviews, achtergrondartikelen, recensies en columns die hij schrijft vooral over muzikale onderwerpen, en vooral over de relatie tussen muziek en geloof c.q. de kerk.

In Digibron zijn alle artikelen die Van der Knijff voor het RD schreef terug te lezen. Ook op de website van het Reformatorisch Dagblad is een groot aantal artikelen te vinden.

De bijna vijftig columns die hij in de periode 2007-2014 voor de rubriek ‘Beeldenstorm’ op de opiniepagina van het RD schreef, zijn hier na te lezen.

Van 2014 tot begin 2021 had Van der Knijff een regelmatig terugkerende column op de muziekpagina van de krant. Sinds april 2021 schrijft hij zijn columns voor de zaterdagse bijlage RDMagazine. De schrijfsels zijn ook op RD.nl te vinden.